Saturday, March 28, 2015

Vad som gjorts vecka 13, Ämne: Media

Första workshoppen i Projekt 4.
Vi delades upp i blandade grupper så att det fanns representanter från olika team. I grupperna funderade vi på vad media egentligen är. Vad media är idag. Sedan tog vi den informationen och de reflektionerna vi kommit fram till, tillbaka till våra egna team.

Vi konstaterade att de flesta grupper hade en relativt likadan syn på "media idag". Speciellt en relativt klar bild av vad digital media är.


Team Know--How´s "Customer journey mapping". En sammanställning av våra medierdagböcker och en typisk dag i våra liv när det kommer till användning av media i olika former.




Klicka på bilden för att se en större version.

Vad är media?


Media som ett begrepp är väldigt brett och innehåller många olika delområden, kort sagt kan man dock definiera media som en kanal för information och/eller underhållning. Till media hör alltså saker som tidningar, TV, radio, social media och musik. Media används alltså för att förmedla information till konsumenter på ett snabbt och effektivt sätt.



Vi indelade media-användningen till tre olika typer av mediakonsumtion: media för sociala behov och kontakter, för underhållning och för informationssökning.


Morgon:

På morgonen används media främst för kommunikation och socialisering med vänner. Efter det lyssnar man på musik medan man håller på med morgonrutinerna. I frukostbordet läser man dagens nyheter antingen digitalt eller i pappersformat.


Dag:

På vägen till skolan/jobbet lyssnar man på musik från appar eller radion. Under dagens lopp används media även för mer informationssökning, socialisering med vänner, underhållning i form av videon och e-mail.


Kväll:

Under kvällen använder man media mest för socialisering och underhållning i olika format. Även lite informationssökning i form av skoluppgifter finner sin plats här.


Natt:

På natten socialiserar man eventuellt ännu lite med sina vänner samt göra till slut de tidigare påbörjade skoluppgifterna.

Monday, March 23, 2015

Markus tankar om projekt 3

Till projekt 3 valde vi att jobba med Aboprint, ett företag som är verksamt inom marknadsförings- och tryckeribranschen. Uppdraget var att hitta på lösningar till deras problem som är dålig synlighet. Jag tycker att projektet har varit ganska intressant och jag har lärt mig en hel del trots att min närvaro under kursens gång varit under all kritik, resten av gruppmedlemmarna i Team Know-How har dock varit otroligt duktiga och jag skall definitivt aktivera mig mer under nästa projekt. Något jag dock lärt mig är att det är bra att göra en konkret lista på vad som skall diskuteras under mötena för annars är det väldigt lätt hänt att man glömmer bort att koncentrera sig på det som är viktigt och istället pratar om mycket annat som är mindre viktigt just då. Jag ser fram emot att se hur vårt samarbete blir i framtiden.

Sunday, March 22, 2015

Axels tankar om projekt 3

Projekt 3 med vårt uppdrag att förbättra synligheten med tryckföretaget Aboprint har kommit till sitt slut. Det var en rolig och annorlunda utmaning att ta reda på en bransch som man aldrig förut kommit i kontakt med desto djupare. 
          
Jag anser att den slutgiltiga produkten vår grupp kom fram till var helt klart suverän, även om vägen dit verkade emellanåt mindre konkret och framtiden oviss. Vårt arbete inom gruppen var vid somliga stunder mindre effektivt, men när vi koncentrerade oss noggrant på möten verkade det nästan som idéflödet skulle aldrig kunna ta slut! På workshopparna verkade det emellanåt som om inget som vi gick igenom hade något att göra med de tidigare workshopparna, men mot slutet började alla pusselbitarna falla ihop till en konkret bild av uppdraget. 

Jag väntar jag med iver på nästa uppdrag och de framtida utmaningar vår team skall stå inför!

Robins tankar projekt 3

Projekt 3 lider mot sitt slut, och det känns som om det var igår ledarna från Aboprint och Ungmartha var och gästföreläste. Det har gått väldigt fort. Vår uppgift blev att hitta en lösning till Aboprint för hur de kunde öka medvetenheten om dem och deras tjänster. Vårt mål för Aboprint blev därmed att bli top-of-mind i Åbotrakten, samt partiell synlighet i hela södra Finland.

Ibland kändes projektet helt hopplöst eftersom det var svårt att komma på nya idéer åt ett företag i en bransch som vi alla ansåg vara trist och döende. Övningarna kändes ofta meningslösa, och ofta funderade jag på varför vi gjorde dem. Det är ändå roligt att se hur allt faller på plats i slutet, efter att det känts som om vi inte har kommit fram till något. Jag är mycket nöjd med vår presentation och tycker att vi hade bra lösningar åt Aboprint och den positiva respons vi fick av uppdragsgivarna efter presenatationen gjorde att man kunde avsluta med en bra "feelis".


Det som lämnat mest i minne från projektet är hur viktigt det är med ett fungerande grupparbete, och att alla deltar. De tillfällen under projektets gång som alla gruppmedlemmar varit samlade är lätträknade, och gruppens arbete lider såklart av detta. För det första är det svårt för den som varit borta att hänga med i vad som händer, och för det andra är det svårt att komma på idéer om endast två medlemmar från gruppen är på plats. Detta bidrar i sin tur även till att arbetsmotivationen sjunker.

Sen är det även viktigt att hållas koncentrerad under gruppmöten. Ofta har våra tankar cirklat kring något helt annat än Aboprint, vilket gör att det mesta arbete lämnar till sista minuten. Det är den största lärdom jag tar med mig till nästa projekt, att försöka hållas koncentrerad under möten.

Överlag är jag nöjd över projekt 3. Jag är glad att se att vår grupp fungerar bra ihop, om man bara försöker. Jag ser med nöje fram emot nästa projekt!

Robin

Tankar kring projekt 3, Wille Kreutzman


Under projekt tre har vi jobbat med AboPrint, ett lokalföretag som verkar inom marknadsförings- och tryckmediabranschen och vi skulle fundera ut lösningar till deras synlighetsproblem.

Det har varit intressant att följa med hur workshopparna har utvecklats under projektets gång. Och nu börjar det falla på plats hur vi bollar ideérna mellan "verklighet" eller caset och workshopparna.
Om jag tänker på vårt arbete, det vill säga Team Know-How så tycker jag att vårt arbete blivit bättre. Personligen tycker jag också att case:et varit intressantare. Vi i gruppen har lyckats bättre med möten och andra uppgifter, vi delar upp uppgifter effektivare än förut, och det effektiverar arbetet avsevärt. Antagligen är det för att vi fått övning från tidigare projekt. Själva presentationsmässan i slutet av projektet gick hur bra som helst, vi lagade vår presentation i god tid och med omsorg. Var riktigt nöjd över våra lösningsförslag och det verkade AboPrint också vara. Och vår presentationsteknik hade också förbättrats från förra gången. Ser fram att ser hur vårt samarbete utvecklas till nästa projekt.

KOMPLETTERING (SEGMENTERING OCH MÅLGRUPPSANALYS 2.3) WILLE KREUTZMAN



AboPrint är ett företag som är verksam inom marknadsförings- och tryckmediabranschen. Utöver deras kontor i Pargas har de två stycken webb-butiker. Painonappi och Sporttinappi, vi har koncentrerat oss på Sporttinappi som erbjuder trycksaker för idrottsföreningar.
Under har Jag studerat AboPrints kundkrets med hjälp av segmenteringsvariaber.

Geografisk
AboPrint och Sporttinappi har som kundkrets hela landet. Mera realistiskt är dock att AboPrints kundkrets är Pargas med omnejd (d.v.s. kontoret) och Sporttinappi har hela södra Finland.

Demografisk
De satsar mest på föreningar och aktiva organisationer, så gruppen är ung, aktiv.

Beteendemässig
Sporttinappis mest säljande produkter englit AboPrint är deras nummerskyltar för cykling och orientering. Dessa köps oftast i större mängder och ju mera man köper desto mera får man rabatt på webb-butiken. Köpen är antagligen sporadiska och enligt säsong. Det vill säga kunden köper till en stor tävling och sedan kanske det inte köps på en längre tid förrän nästa tävling.

Psykografisk
Som nämnt ovan är kundgruppen aktiva människor och då medlemmar i föreningar som håller på med diverse sporter eller friluftsaktiviter. Kan variera från Scoutledare som studerar till en medelålders lagledare som jobbar heltid.

KOMPLETTERING (WORKSHOP 11: 4B) WILLE KREUTZMAN


De 4B:na

Brand

Brand eller varumärke är i stort sätt vad ett företag, en produkt eller en tjänst står för, vad som ger det mening och varför just det varumärket är unikt, en lätt förklaring av Mossberg & Sundström ( 2011, 236). De flesta företag lägger stor vikt på att skapa ett starkt brand, en positiv bild av företaget. Eftersom lyckas man med det betyder det att kunden högst antagligen känner igen produkten eller tjänsten, och i och med varumärket vet att det är frågan om kvalité eller en oöverträffbar njutning.

Bilder
”En bild säger mera än tusen ord” är ett välkänt ordspråk, men ett faktum är att vi reagerar mycket starkt på bilder, och de är mycket användbara inom marknadsföring. Bilderna skall sticka ut dessutom är det viktigt att de innehar ett tydligt budskap. En bild kan skapa känslor och atmosfär på ett annat sätt en vad simpel text kan. Är det en bild på en produkt får man antagligen en bild av produkten och hur det är att inneha en sådan.
Till exempel en bild på en saftig smörgås, får mig att känna mig hungrig, och känna att jag just skulle vilja ha en sådan produkt. Lika starkt skulle jag inte reagera på en text som lyder ”Saftig fullkornssmörgås med fräscha grönsaker!” .  Bilderna kan användas i samband med budskapet till exempel gröna nyanser i bilder signalerar ofta att man är milövänlig eller sysselsätter sig med green washing.

Budskap
Budskapet är det företaget, föreningen eller organisationen står för.  Budskapet kan förverkligas med de andra tre B:na, brand, bilder, berättelser.


Berättelser
Sedan urminnes tider har människan varit intresserad av berättelser och än idag är det en viktig del. Därför fungerar detta också inom marknadsföring. Berättelser ger mera kött på benen till brandet, bilderna och budskapet. Till exempel kan ett företag berätta om hur deras brand startade med stora svårigheter och kämpat sig mot toppen, men fortfarande följt sitt mål att erbjuda förmånliga produkter och bra service till alla kunder.  Detta ger en bild av att företaget är på allvar intresserade av sina kunder och att de verkligen vill vad det kommer ut och säger.


REFERENSER

Mossberg L. & Sundström M. (2011,) ”Marknadsföringsboken
” Lund: Studentlitteratur




Thursday, March 19, 2015

Mina tankar om Projekt 3

Den viktigaste insikten jag fick under detta projekt var att undvika att stressa. Före förra presentationen var jag mycket nervösare, men jag tror att det gick mycket bättre denna gång. Vi gjorde alla slides klara i god tid och valde att inte försöka muta någon med godis.

Jag lärde mig även att man ibland måste ta risker och göra ett uppdrag utan all information. Vi hade ingen data om Aboprints marknadsandel men vi diskuterade ändå den i presentationen, bara på ett annat sätt.

Jag märkte även hur viktigt en bra föredragningslista är. Ett möte vi hade med gruppen kom ingenstans innan vi skrev ner vad som skulle diskuteras och vad vi ville komma fram till.

-Emil Warras

Sunday, March 15, 2015

Vad vi gjorde vecka 12

Veckan började med en gästföreläsning av event manager Linda Kullas, som jobbar för Lyyti, hon berättade jobbet hon för tillfället har och vad hennes arbetsuppgifter går ut på. Och öppnade då också begreppet eller titeln Event Manager ännu mera. Kullas berättade också om hennes arbets verktyg som underlättar hennes och Lyytis vardag, som då till exempel mjukvaran Hubspot som är till för att kunna skapa statistik och lätt upprätthålla ett företags sociala medier, och på så sätt ha bättre koll på marknadsföringen. Vår grupp ansåg detta och denna föreläsning vara intressant eftersom fortsätter vi med våra marknadsföringsstudier så kan det mycket väl hända att vi infinner oss inom samma arbetsuppgifter som en event manager någon gång under våra karrierer.

På torsdagen diskuterade vi marknadsföringens 4B, alltså branding, bilder, budskap och berättelser. Vi diskuterade även om vilken målgrupp vi har valt, hur vi vill nå fram till dem, vilket budskap vi vill förmedla och vad målet är.
Målgruppen är organisationer med betoning på ungdomsorganisationer som sportlag och scoutkårer. Våra planer för att nå dem är genom internet, med hjälp av sociala medier, SEO, evenemang och samarbete med organisationerna. Budskapet vi vill föra fram är “Sporttinappi är det bästa valet när man beställer printprodukter”.
Vårt mål är att få Sporttinappi till “top-of-mind”, vi skall skapa medvetenhet genom försäljningskanalerna som finns. Vi önskar engagera oss via evenemang och samarbete med organisationen och den önskade effekten är givetvis ökad försäljning, bättre synlighet och att de skall bli ett “top-of-mind” brand.

Komplettering för workshop 11, 12.3.2015, Markus Laxell

4B - Branding, bilder, budskap och berättelser

Branding - Branding är, till skillnad från ren marknadsföring, en "pull" modell istället för "push". Med branding avser man göra så att märket på sätt och vis marknadsför sig självt utan att behöva lägga ner mer tid och pengar på att marknadsföra något. Företag bör sträva efter att skapa ett starkt brand, själva reklamen kanske lockar till sig kunder men brandet gör att de blir lojala till företaget. Man skapar ett starkt brand genom att erbjuda hög kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris och lyckas hålla sina kunder nöjda under årens gång, nöjda kunder för vidare företagets rykte och man behöver därmed inte betala extra för att göra reklam för företaget, något som definitivt är en fördel för företaget.

Bilder - Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, något som kanske inte nödvändigtvis bokstavligen stämmer men det finns en väldigt bra poäng i detta uttalande. Om man tar bilden på de sex kvinnorna som står i underkläder får man fram ett brett budskap med en enkel bild, istället för att behöva skriva ut saker och ting. När man ser på den här bilden ser man kvinnor av olika etnicitet med olika kroppsformer, vissa smalare och andra med lite mer kurvor. Med denna bild vill man då alltså säga något i form med "Våra produkter kan användas av vem som helst, oberoende av ursprung eller ålder.", bilden som är tagen i Burger King säger kort och gott att deras mat är så bra att till och med Ronald McDonald, alltså McDonald's maskot, äter där.

Budskap - Budskap hänger, enligt mig, ihop ganska långt med bilder i marknadsföring. Om man vill framföra ett budskap som att man t.ex. bryr sig om miljön kan man helt enkelt göra det genom att exempelvis publicera bilder där någon anställd i företaget hjälper till att städa upp efter oljeutsläpp eller genom att använda sig av "greenwashing", alltså att man ger ut information om att man bryr sig om miljön och gör så gott man kan för att dra ner på resursanvändningen osv. även om man i själva fallet kanske inte alls gör så gott man kan.

Berättelser - Berättelser är något man inom marknadsföring använder i ett försök att få konsumenterna mera "involverade" med företaget. Berättelser kan användas för att försöka få konsumenterna att relatera till det de ser, till exempel Coca-Cola har gjort filmer där de visar lyckliga familjer i medelklassen som tillbringar tid med varandra i sina hem, där de ganska subtilt tillsammans sitter och njuter av tiden med varandra samtidigt som de har en flaska läsk med sig. Endast i slutet av denna reklam får man se en stor skylt där det står Coca-Cola, detta är smart marknadsföring eftersom berättelser används för att få folk att relatera till något bekant eller något de själva strävar efter, och genom att visa just sin produkt i berättelsen kan man få folk att även vilja köpa produkten.

Komplettering för workshop 10, 5.3.2015, Markus Laxell

De olika marknads-kommunikationskanalerna som finns är bl.a. Youtube, email, hemsidor, bloggar, reklambrev, reklam på nätet, d.v.s. internet som en helhet.
Internet i allmänhet är en väldigt bra kanal att använda sig av eftersom det används väldigt flitigt av de unga vuxna i dagens samhälle. Genom att erbjuda god information på olika plattformer som sociala medier, företagets webbsidor eller bloggar kan konsumenterna lätt söka upp den information de anser vara relevant för tillfället och undersöka/jämföra det med konkurrenterna. Många företag använder sig därför flitigt av internet för att kunna nå ut till en bred grupp samtidigt som de även kan inrikta sig speciellt på en viss målgrupp som t.ex. sportföreningar. Ett stort plus är att företagen lätt kan erbjuda bra lösningar för dessa sportföreningar som är lätta att hitta, ett minus är dock om företaget lägger ut för mycket information så kan det kännas överväldigande och därmed i värsta fall skrämma bort potentiella kunder.

Eftersom målgruppen som valdes är ungdomsorganisationer som helhet anser jag att kanalen som målgruppen mest använder är internet, av den enkla anledningen att unga idag har väldigt lätt att hitta relevant information på nätet om den produkt de vill ha. Av egen erfarenhet, i de ungdomsorganisationer jag själv medverkat i, kan jag säga att de flesta inte vill bli uppringda av företag och få höra om specialförmåner eller erbjudanden de har utan hellre söker upp informationen själv eller förlitar sig på rekommendationer av bekanta. Ett sätt som de flesta ungdomsorganisationer kan tänka sig att bli kontaktade på är dock reklam via email.

Aboprint använder sig för tillfället av ett flertal olika kanaler som traditionell massmedia, alltså annonser i tidningar, men de använder sig även av nätet till en ganska stor del m.h.a. facebook, twitter och youtube. Jag tycker att Aboprint använder sig av internet på ett bra sätt, de har en facebooksida där de med jämna mellanrum laddar upp nya inlägg och laddar även upp filmer på youtube, de använder sig dock inte så mycket av Twitter, vilket är något de skulle kunna förbättra.

Den nuvarande huvudkanalen, alltså internet, anser jag att används ganska flitigt av Aboprint men här finns även plats för förbättring. Jag anser att de bör använda sig bättre av facebook för att på så vis kunna nå ut till målgruppen på ett bättre sätt, de bör försöka få till mera konkreta inlägg på både svenska och finska och inte främst finska inlägg som finns på deras sida just nu. Deras webbsidor är ganska bra strukturerade enligt mig och här finns inte mycket som kan förbättras avsevärt, innehållet erbjuds även både på finska och på svenska.

Komplettering för workshop 9, 2.3.2015, Markus Laxell

Man kan segmentera Aboprints marknad på några olika vis, m.h.a demografiska variabler, geografiska variabler, beteendemässiga variabler och psykografiska variabler. I detta sammanhang anser jag att de geografiska och beteendemässiga variablerna är till störst nytta och har därför valt att fokusera på dem.
Jag anser att det är svårt att segmentera marknaden i olika åldersgrupper eftersom produkterna Aboprint erbjuder inte direkt inriktas till någon specifik ålders- eller könsgrupp som t.ex. 20-30 åriga män utan deras produkter och tjänster går att köpas av i stort sett vem som helst. Jag har därför istället valt att segmentera marknaden på följande vis, nämligen ungdomsföreningar, företag, sportorganisationer, kontor och evenemang där det behövs olika skyltar m.m.
Sportorganisationer som helhet, beroende på om de är stora eller små, kan tänkas köpa ganska stora mängder produkter av Aboprint via Sporttinappi där de kan få flyers, tävlingsnummer, sportflaskor osv.
Ungdomsföreningar kan tänkas köpa alla möjliga olika produkter som t.ex. affischer för att göra reklam för kommande evenemang, textiltryck för att kunna marknadsföra sin förening eller om de t.ex. vill sälja kalendrar för att få in lite pengar till kassan så kan de tänkas vända sig till Painonappi som är en del av Aboprint.

Kontor och övriga företag kan i sin tur behöva olika kontorsmaterial som flyers, visitkort, kuvert, olika stämplar osv, alla dessa är sådant som troligen kommer att beställas antingen ganska frekvent i små satser eller med ganska långa pauser för att de sedan skall lägga in en stor beställning.

Sunday, March 8, 2015

Målgrupper och kanaler


Hela kursens tankar på hurdan Internet är som marknadsföringskanal.
Vad vi gjort under veckan?
På måndagen gjorde vi en workshop om segmentering. Vi segmenterade tryckproduktsmarknaden och valde en målgrupp åt Sporttinappi. Vi valde att fokusera på ungdomsorganisationer i allmänhet, även ungdomsorganisationer som inte traditionellt köper stora mängder som t.ex. scoutkårer.


Vi fick även som uppgift att intervjua en person i vår målgrupp. Wille intervjuade en person som är ledare i en scoutkår. Han kom bl.a. fram till att personen i fråga inte ville bli kontaktad om erbjudanden. Den intervjuade sade även att han antagligen skulle söka tryckprodukter från internet eller fråga rekommendationer av vänner.


På torsdagen diskuterade vi målgrupper och försäljningskanaler. Vi fick presentera internet som en försälingskanal åt kursens alla deltagare. Vi tänkte också på vilka försäljningskanaler skulle vara optimala för just Sporttinappi, och brainstormade allmänt kring försälningskanaler.


Vår mindmap av AboPrint och deras målgrupp och marknadsföringskanaler.


Komplettering för workshop 8, 26.2.2015, Markus Laxell

Jag har valt att använda mig av samma sorts modell som resten av medlemmarna i Team Know-How använt sig av där segmentering, målgrupper, differentiering och positionering är nyckeldelarna till modellen. Denna modell har tagits fram för att hjälpa oss göra projekt 3 under kursens gång och kan även användas i framtiden i olika situationer. Frågan i projekt 3 vi skall svara på är "Hur kan Aboprint/UngMartha skapa medvetenhet för/om sina tjänster?" och för att kunna besvara denna fråga använder vi oss av modellen.

Segmentering
Segmentering är en viktig term inom marknadsföringen och med segmentering menar man möjligheten att kunna dela upp marknaden i mindre, olika, delar för att kunna erbjuda rätt produkt till rätt marknadsdel. Segmentering är viktig inom marknadsföringen eftersom man då kan ta en viss produkt och anpassa den på ett bra sätt till ett viss segment (en viss marknadsdel) för att på så vis kunna öka efterfrågan på produkten och öka sin försäljning.

Målgrupper
När ett företag vill sälja en viss produkt till en specifik grupp människor brukar man prata om målgrupper, målgrupper används väldigt flitigt för att kunna erbjuda produkter som är efterfrågade av t.ex. kvinnor i åldersgruppen 18-25 år.

Differentiering
Differentiering används inom marknadsföring för att på ett eller annat sätt bli unik jämtemot konkurrenterna, alltså att skilja sig ur mängden, och på så vis kunna skaffa sig en konkurrensfördel. Enligt Philip Kotler kan ett företag differentiera sig med hjälp av t.ex. sina produkter eller sin service.

Positionering

När man inom marknadsföring pratar om positionering är det frågan om hur man önskar att produkten skall bli uppfattad av kunderna jämfört med konkurrenternas produkter. Att lyckas få kunden att tänka på just din produkt först när det är frågan om någon specifik egenskap är viktigt eftersom kunderna oftast köper den produkt de först tänker på.

Komplettering för workshop 7, 23.2.2015, Markus Laxell

Aboprint är ett företag som är verksamt inom marknadsförings- och tryckmediabranschen och erbjuder ett flertal olika lösningar för att kunna marknadsföra just ditt företag. De har tre olika delar inom företaget, nämligen Painonappi, Sporttinappi och själva Aboprint.
Painonappi specialiserar sig på att erbjuda produkter som visitkort, flyers, affischer m.m. och är alltså främst inriktade mot företag och kontor osv.
Sporttinappi specialiserar sig på att erbjuda produkter som t.ex. drickflaskor, kläder (textiltryck) och tävlingsnummer, alltså främst för sportorganisationer eller andra evenemang där man t.ex. vill visa upp sina sponsorer med mera.
Aboprint fokuserar främst på att erbjuda en mängd olika produkter för olika företag och föreningar, de erbjuder alla möjliga olika sorters tryckprodukter, skyltar och till och med olika tejpningar (t.ex. tejpningar på bilar eller fönster).



Sunday, March 1, 2015

Modellen och Uppdraget (1.3)

Sammanfattning av den gångna veckan
Under veckan har vi bland annat diskuterat och behandlat begreppet “target marketing” eller målinriktad marknadsföring både på egenhand och under workshopparna vilket innebär att man riktar lejonparten av sin marknadsföring till en målgrupp där man anser att lönsamheten är störst. Enligt Kotler, Armstrong, Wong & Saunders (2008, 410) är detta en mycket bra metod att marknadsföra.
Vi har också börjat med Projekt 3, vilket tangerar just “target marketing”.
Vi har under workshopparna lyssnat på presentationer från företagen Aboprint och UngMartha
I Projekt 3 skall vi svara på frågan;
“Hur kan AboPrint / UngMartha skapa medvetenhet för /om sina tjänster?”


För att hjälpa oss på traven, medan projektet utvecklas så har vi skapat en modell.
Team Know-How’s 4 Steps är den ordningen vi tycker ett företag ska göra när de vill skapa ett starkt brand.

Products are created in the factory, but brands are created in the mind” – Kotler m.fl. (2008, 432)

Team Know-How’s 4 Steps

 

 

Segmentering
En nyckelterm inom marknadsföringen som innebär att man delar upp marknaden i mindre delar för att på så vis kunna erbjuda rätt produkter till rätt marknad. En fördel med segmentering är att man kan ta en produkt och anpassa den så att den passar in i olika segment och på så sätt öka sin försäljning.

Målgrupper
En viss grupp människor som ett visst företag vill sälja en specifik produkt till. Målgrupper används av organisationer för att skapa goda relationer med vissa grupper och kunna sälja produkter som passar dem, t.ex. män 18-25 år.

Differentiering
Betyder att skilja sig på något sätt, bli unik, från företag med likadana eller liknande produkter för att åstadkomma en större konkurrensfördel. Och då produkterna eller tjänsterna inte längre upplevs som perfekta substitut så har de en större chans att lyckas.

Positionering
Hur produkten uppfattas av kunderna jämfört med konkurrerande produkterna. Få kunderna tänka på din produkt först då de funderar på att köpa en specifik produkt med önskvärda egenskaper. Köpbeteendet styrs starkt av positioneringen, ifall kunderna inte känner igen din produkt, köper de knappast den heller.