Monday, February 23, 2015

Workshop 23.2

Vi analyserade reklam- & tryckeribranchen samt studerade nogrannare på Aboprints marknadsandel.



Markus tankar kring projekt 2

Jag tycker att marknadsföring är ett intressant och mångfacetterat ämne, men det intressantaste inom marknadsföringen tycker jag ändå är att folk inom vissa områden är väldigt lojala medan man i något annat område inte alls är så märkesmedveten. Detta är något som vårt projekt med LokalTapiola handlade om, att försöka klura ut hur hur de kan skapa långvariga kundrelationer med unga studerande. Jag tycker att kursen varit väldigt intressant samt att det är roligt att kursen inte varit exakt likadan som de flesta andra akademiska kurser, här har det inte endast tagits upp teoretiska saker utan vi har även fått arbeta praktiskt med olika uppgifter. Jag tror att denna kurs i överlag förbereder oss väldigt bra för framtida studier inom marknadsföring.

Sunday, February 22, 2015

Wille och tankar kring projekt 2


Personligen tycker jag att det intressanta med marknadsföring är att ta reda på varför människor vänder sig till vissa varor och tjänster medan undviker andra. Och det är bland annat det som vi funderat på i projekt 2 och skapat lite mera kött på benen till begrepp som kundbeteende, PR, konkurrensanalys, kundrelationer, med mera. Och jag tror att detta ger en bra grund inför nästa projekt och resten av kursen.  Inte bara för att vi fått en bättre baskunskap utan också för att vi utvecklat bättre gruppdynamik inom Team Know-How, vilket är tack vara de olika ”brainstorming” metoderna vi använt och de olika sätten att tackla problem.
För mig är denna kurs och de praktiska workshopparna en skön motvikt till de andra akademiska kurserna som vi samtidigt utför. Som till exempel LokalTapiola projektet där vi skapat en lösning på problemet och presenterat den i vårt eget marknadsstånd.

-Wille

Vad jag lärt mig under Projekt 2

Det har nu gått nästan en vecka sen vi presenterade vårt projekt åt alla kursdeltagare. Det viktigaste jag lärde mig är att man aldrig kan förbereda sig för mycket. Före vår grupp presenterade fick vi chansen att gå runt och höra alla andras presentationer. Nästan varje grupp hade något unikt att komma med eller ett unikt sätt att presentera sitt projekt. Vår presentation blev klar ganska i sista minuten, sent på söndag natt förberedde vi ännu oss och tog de sista besluten om presentationen minuter före vi började. Man kan aldrig förbereda sig för mycket och för i tid. Vår presentation gick sist och slutligen bra, men man kan alltid förbättra.

-Emil Warras

Axels individuella blogginlägg

Projekt 2 var en givande uppgift för vårt grupp och en bra start på de kommande projekt vi skall jobba med. Det var mycket intressant att lära sig om försäkringsbolag och deras marknad, någonting man inte annars har desto vidare tänkt på eller haft någon kunskap om. Allt detta med märkeslojalitet såg jag som mycket intressant och jag lärde mig massor mer av denna aspekt inom marknadsföring!
Märkeslojalitet har man inte tänkt på så mycket förutom för enstaka typer av produkter som kläder eller dylikt. Men, att märkeslojalitet påverkar på något sätt på alla varor du köper har jag inte förut tänkt på! Dessutom att lära sig mer om kundrelationer  var även mycket givande för mig.

-Axel

Robins aha-upplevelse i projekt 2

Projekt 2 börjar lida mot sitt slut, och det är dags att blicka tillbaka på vad jag har lärt mig. Vi har bl.a. pratat om kundlojalitet, vilket jag tyckte var mest intressant. Jag har kommit fram till att jag allt som oftast är en lojal kund, som håller sig till vissa märken och kedjor. Detta beror på att jag tycker om produkterna och fått bra service.

LokalTapiola uppdraget anser jag varit mest givande eftersom jag inte visste någonting om försäkringar och försäkringsbraschen före uppdraget. Jag har nu lärt mig vad det handlar om och därtill ännu analyserat och spekulerat i hur LokalTapiola borde agera i framtiden. En aha-upplevelse jag fick under presentationsmässan var att det i princip inte spelar någon roll ifall man har en superbra idé man vill sälja, om man inte klarar av att presentera den bra och samtidigt fånga intresset hos den man presenterar åt. Ifall man är jättedålig på att presentera sin idé och inte lyckas fånga lyssnarens uppmärksamhet, kommer man troligtvis inte få sålt sin idé. Även gästföreläsningen med Lasse Mäki-Hokkanen från Miltton fann jag givande, eftersom det hittills varit lite diffust vad man kan arbeta med som marknadsförare.

Wednesday, February 11, 2015

Komplettering 5.2 Axel Koukkula

Här är min komplettering för workshop 5, 5.2015


Med hjälp av SWOT-analysen (Strengths-Weaknesses-Opportunities-Threats) kunde man analysera närmare LokalTapiolas möjligheter och hot gällande deras mål att skapa lojala kundrelationer med unga studerande.

Styrkor (Strengths):

Med hjälp av fusionen med S-gruppen kan nu LokalTapiola erbjuda S-bonuspoäng åt sina kunder, vilket lockar till flera nya kunder då S-gruppen är Finlands enda andelslagsbolag. Dessutom har LokalTapiola lång historia ända tillbaka till 1857, men efter ett flertal bolagsfusioner blev den till LokalTapiola 1.1.2013. Med ett välkänt varumärke har LokalTapiola en marknadsandel på närmare 30%.


Svagheter (Weaknesses):

Marknaden för försäkringar är mycket homogent, det finns knappt någon produkt som inte en konkurrent skulle redan ha eller som en konkurrent kunde anamma sig själv. Därför är det svårt för LokalTapiola att differentiera sig från mängden.


Möjligheter (Opportunities):

Jag tycker att LokalTapiola borde ta chansen nu och skapa en app för Android-, Windows- och iOS-baserade läsplattor och mobiler. Ingen av konkurrenterna har en applikation för försäkringarna, det finns bara appar för bankväsendet, placeringar och lån. På detta sätt kunde LokalTapiola skilja sig från mängden och kunna få nya unga studerande som kunder då det är mer lockande att kunna sköta försäkringsärenden mobilt än på ett kontor.

Hot (Threats):

Då marknaden för försäkringar är homogen är egentligen det enda hotet alla de andra konkurrenterna. För att skilja sig ur mängden och attrahera nya kunder måste LokalTapiola kunna hålla sig med i trenderna, försöka verka attraktiv för nya kunder och kunna prismässigt konkurrera med de andra företagen.




Porters femkraftsmodell (Porter's Five Forces):

Hot av nya aktörers inträde: låg

Eftersom inträdet till marknaden är mycket reglerad med olika lagar och övervakad av Finlands bankväsende, är då hotet av nya aktörers inträde mycket lågt. 

Substitut för varan: låg

Det finns inga substitut för försäkringar så risk för detta är även mycket lågt. Kunder kan ju välja vara utan försäkring, men detta i och för sig är inte egentligen en substitut vara.

Konkurrens mellan befintliga aktörer: hög

Det höga antalet företag på marknaden med homogena varor gör det svårt för LokalTapiola att skilja sig ur mängden. Ifall en potentiell kund ser samma försäkringen men med ett billigare pris i ett annat företag, väljer han/hon troligen denna. Men ifall kunden har redan köpt av LokalTapiola är han/hon oftast en lojal kund och byter inte till ett annat bolag ifall han/hon är nöjd med det service han/hon får på LokalTapiola.

Leverantörers förhandlingsstyrka: låg

Med stor konkurrens och homogena produkter där inget företag skiljer sig desto vidare ut från mängden, blir hotet lågt från denna vinkel.

Kundernas förhandlingsstyrka: medel

Kunderna kan välja ganska fritt på denna marknad med flera olika aktörer som säljer i princip samma produkt, men till olika pris och små diverse skillnader inom service. Därför kan kunderna potentiellt byta försäkringsbolag när han/hon så önskar ifall den nuvarande inte tillfredsställer hans/hennes behov på ett önskvärt sätt.




Workshop 5 (5.2.2015) komplettering, Markus Laxell

Som kompletteringsuppgift på grund av frånvaro för workshop 5: Konkurrens och omgivningsanalys (5.2.2015) fick jag att göra min egen tolkning av uppgifterna.
Jag använde mig även av två olika metoder, nämligen Porters femkraftsmodell för att analysera lönsamheten inom en viss bransch och en SWOT-analys för att hitta LokalTapiolas styrkor och svagheter inom branschen.

Porters femkraftsmodell:

Hot av nya aktörer på marknaden (Låg)

Förekomsten av hinder för marknadsinträde (patenter lagar etc.)
Det kan vara svårt för nya företag att lyckas ta sig in på försäkringsmarknaden eftersom branschen dels har en hel del lagar och bestämmelser som reglerar branschen men också det faktum att det är svårt att få en stor del kunder att byta försäkringsbolag till något nytt företag som människor inte alls har någon aning om hur väl de sköter sitt uppdrag. Kunderna är i normala fall väldigt lojala och byter endast om de garanterat får bättre service och/eller förmåner.

Konkurrens mellan existerande aktörer (Låg)

Jag använde mig av samma studie som resten av gruppen också använde sig av, nämligen en studie från USA och enligt den drar jag även slutsatsen att kunder, åtminstone när det är frågan om försäkringsbolag, är väldigt lojala (http://www.agencyconsulting.com/article.asp?linkID=36).
Konkurrensen mellan de existerande aktörerna är därmed inte ett så stort hot som den annars kunde vara, till exempel LokalTapiola fokuserar bland annat på att locka till sig nya kunder, till en stor del ungdomar, med hjälp av prisvärda erbjudanden.

Hot av substitut för varan eller tjänsten (Låg)

Det finns ingen direkt substitutvara för försäkringar i sig, endast olika försäkringsbolag att välja mellan. I väldigt många fall är det t.o.m. lagstadgat att ha försäkring som t.ex. patientförsäkring.

Leverantörers förhandlingsstyrka (Låg)

LokalTapiola och andra försäkringsbolag i Finland “regleras” och övervakas av Finansinspektionen, det vill säga de Finska myndigheterna. Och detta noggrant genom lagar och andra författningar. Det ger inte försäkringsbolagen så mycket spelrum.

Kunders förhandlingsstyrka (Stark)

Kunden har i stort sett en ganska bra förhandlingsstyrka eftersom den lätt kan välja mellan flera olika försäkringsbolag, om kunden är missnöjd med sitt nuvarande försäkringsbolag kan den lätt flytta över alla sina försäkringar till ett annat bolag och eventuellt få sina försäkringar till ett lägre pris.


SWOT-analys:

Styrkor (Strengths):
LokalTapiolas riktiga styrkor är hur de kan differentiera sig från andra finska försäkringsbolag. LokalTapiola har ett väldigt gott samarbete med S-Banken (tack vare att LokalTapiola Bank och S-Banken fusionerades den 1.5.2014) och kan därmed erbjuda S-Bonus på sina försäkringar, vilket definitivt lockar kunder eller åtminstone hjälper till att hålla kvar kunderna hos LokalTapiola.
En annan styrka är LokalTapiolas relativt stora marknadsandel (hela 30% för skadeförsäkringar i Finland), de har därmed möjlighet att med sina beslut påverka hela marknaden.

Svagheter (Weaknesses):
De allra flesta försäkringsbolag i vårt land har samma svagheter som LokalTapiola, dvs. väldigt liknande utbud och erbjudanden. T.ex. If har samarbete med K-kedjan och man får på så vis plussapoäng när man väljer If som försäkringsbolag framför LokalTapiola.

Möjligheter (Opportunities):
Eftersom man nu redan har en ganska stor marknadsandel, finns möjligheten för LokalTapiola att bli störst och locka ännu fler kunder. LokalTapiola, som de flesta andra försäkringsbolag vi granskade i en tidigare uppgift, använder inte sina webbsidor till deras fulla potential (t.ex. försäkringsräknaren som enbart verkar finnas på finska). Detta är något som de borde fokusera på, att utnyttja sina webbsidor så gott det går för att på så vis få ett bättre helhetsintryck.

En möjlighet som LokalTapiola definitivt har är att förbättra sina nättjänster till en stor del. För de som tycker om att gå till kontor och sköta sina försäkringar med någon som man kanske känner från förut så är LokalTapiola ett utmärkt val med personlig service på många orter. Men LokalTapiola borde satsa på att man även kan sköta allt hemifrån på sin dator, så att de som är mer bekväma med det också skulle gynnas.

SEO alltså Search Engine Optimisation betyder att man optimerar sökresultaten för vissa sökord att bättre nå bolagets nätsidor. T.ex. om man söker “vakuutus” på Google kommer LokalTapiola inte ens på första sidan av sökresultaten, något de definitivt borde lägga mer vikt på eftersom allt mer sköts över internet nu för tiden.

Hot (Threats):
Ett hot som alltid står och knackar på dörren är billigare konkurrenter. Eftersom de flesta försäkringsbolag i stort sett ser likadana ut (liknande försäkringar och förmåner) är det en stor risk att något annat försäkringsbolag erbjuder samma fördelar som LokalTapiola men sänker priset en del för att på så vis locka till sig kunder som annars kanske hade vänt sig till LokalTapiola.


Sunday, February 8, 2015

LokalTapiola på marknaden (5.2)

På onsdagen 5.2 analyserade Team Know-How LokalTapiola och bolagets marknadsställning. Vi använde oss av två olika metoder Porters femkraftsmodell, för att analysera lönsamheten inom en viss bransch och en SWOT-analys för att titta på LokalTapiolas styrkor och svagheter m.m.



Porters femkraftsmodell:



Hot av nya aktörer på marknaden (låg)


Förekomsten av hinder för marknadsinträde (patenter lagar etc.) Det kan vara svårt för nya företag att komma in på försäkringsbranchen eftersom branchen har en hel del lagar och berstämmelser som försvårar en hel del, försäkringsbolag styrs av Finanssivirasto och de sen igen av Finlands bank. Kunderna av de existerande försäkringsbolagen är lojala.


Konkurrens mellan existerande aktörer (låg)

 

Enligt en studie från USA vi hittade kan vi anta att försäkringskunder är väldigt lojala (http://www.agencyconsulting.com/article.asp?linkID=36). Detta betyder att konkurrensen mellan existerande aktörer fokuserar mest på att locka in nya kunder. P.g.a. detta har även LokalTapiola erbjudanden åt unga människor.

Hot av substitut för varan eller tjänsten (låg) 

 

Det finns ingen substitutvara för försäkring. I väldigt många fall är det t.o.m. lagstadgat att ha försäkring som t.ex. patientförsäkring.


Leverantörens förhandligsstyrka (låg)

 

LokalTapiola och andra försäkringsbolag i Finland “regleras” och övervakas av Finansinspektionen, det vill säga de Finska myndigheterna. Och detta noggrant genom lagar och andra författningar. Det ger det inte försäkringsbolagen så mycket spelrum.

Kundens förhandlingsstyrka (hög)

 

Kunden har relativt bra förhandlingsstyrka då han kan välja mellan flera olika försäkringsbolag. Kunden kan välja det bolag han anser uppfylla bäst de behov han har.  


 

SWOT-analys:



Styrkor (Strengths):

LokalTapiolas riktiga styrkor är hur de kan differentiera sig från andra finska försäkringsbolag. Företaget samarbetar med S-banken alltså från kunder S-Bonus på sina försäkringspremier.


En annan styrka är LokalTapiolas stora marknadsandel, de har mörjlighet att med sina beslut påverka hela marknaden och potetential till större synlighet.


Svagheter (Weaknesses):

De flesta försäkringsbolag i Finland har samma svaghet som LokalTapiola. Företagen inom försäkringsbranchen i Finland liknar varandra väldigt mycket. De erbjuder nästan identiska produkter så det är svårt att differentiera sig.

Möjligheter (Opportunities):

Eftersom man nu redan har en ganska stor marknadsandel, finns möjligheten för LokalTapiola att bli störst och locka fler kunder. Eftersom de flesta försäkringsbolag vi studerat hade det gemensamt att deras webbsidor och andra digitala informationskanaler (som Twitter, Facebook) inte var helt genomtänkta eller använda till deras fulla potential, så kunde LokalTapiola utveckla dessa och få en bredare synlighet med ett bättre helhetsintryck.


En möjlighet som LokalTapiola har är att förbättra sina nättjänster. För de som tycker om att gå till kontor och sköta sina försäkringar face-to-face så är LokalTapiola ett bra val. Men LokalTapiola borde satsa på att man även kan sköta allt hemifrån på sin dator, så att de som är mer bekväma med det också skulle gynnas.


SEO alltså Search Engine Optimisation betyder att man optimerar sökresultaten för vissa sökord att bättre nå bolagets nätsidor. T.ex. om man söker “vakuutus” på Google kommer LokalTapiola inte ens på första sidan av resultat.


Hot (Threats):

Ett potentiellt hot som LokalTapiola står inför är billigare konkurrenter. Eftersom man redan liknar sina konkurrenter ganska mycket, är risken stor att någon konkurrent kopierar LokalTapiolas erbjudanden, men bara gör dem billigare.

Friday, February 6, 2015

Workshop 29.1 komplettering



Här är de olika kundprofiler man kan stöta på inom försäkringsbranchen och ordnade i olika grupper enligt deras upplevelse av försäkringsbolaget. 


Här nedan är en enkel skiss vad kunderna förväntar sig av ett försäkringsbolag. Det ska kännas tryggt med ett försäkring, man skall inte behöva oroa sig för mycket att om något händer så att man skulle gå i konkurs. Man skall kunna ha tillit till företaget att de sen verkligen ersätter skadan och inte kommer på med olika svepskäl att inte betala något. 
       Kunden vill känna sig även speciell, att det är någon som bryr sig om honom och vill ta väl hand om honom. Även det hur god service kunden får av personalen påverkar starkt kundens uppfattning om företaget i fråga. 










                                                                                                                                                          -Axel

Workshop 26.1 komplettering

Uppgift 1.

A.
Dessa reklam är fokuserat till livsnjutare, men av olika slag. Reklamet för Fritidsresor är ämnat för personer i ett parförhållande som vill kanske återaktivera gnistan i deras förhållande eller för par som vill ta distans till vardagens stress genom att åka på en semester till mer tropiska breddgrader.
Veikkaus-reklamet är fokuserat till fullvuxna personer som gillar ha lite extra spänning i livet och som vill spela penningspel. Reklamet för Crocs är ämnat för dem som vill ta väl hand om sina fötter och som annars också vill ha det bekvämt och njuter av livet. Ristorante-reklamet är mer ämnat för dem som söker romantik i sitt liv, och som gillar att njuta av livet med mindre möda ( som i detta fall matlagning ).  

B. 
I första reklamet kan man associera bilden med paret liggande på en bädd i en tropisk miljö med en semesterresa till varmare klimat, vilket är vad Fritidsresor säljer. I andra reklamet med Veikkaus syns ingen vara specifikt, men alla kan associera ett reklam från den statligt styrda penningspelbolaget med deras produkter som Lotto eller Pitkäveto. Även sloganet "Iloa elämään" kan associeras med mer spänning och nöje till ditt liv, i form av deras produkter givetvis. 
I tredje reklamet med Crocs har man editera små fotmassörer till kvinnans fötter som är nästan identiska till Crocs-sandaler och det finns även en bild av ett flip-flop från Crocs bredvid sloganet "feel the love". I sista reklamet med Ristorante så kan man se pizzorna på parets tallrikar samt man har lagt själva produktens förpackning som de flesta känner igen, upp till högra kanten av reklamet. 

C. 
Somliga produkter är redan så välkända med deras namn eller logo att de behöver egentligen inte visa så mycket av deras produkter i reklam, utan kunderna vet genast vad som reklamet säljer bara genom att se företagets namn/logo. Om man ser ett reklam från Veikkaus associerar man det med penningspel, medan ett reklam från Opel kopplas ihop med deras bilar. De mindre kända företagen hamnar visa sina produkter eller tjänster mer i deras marknadsföring för att människor lär sig känna igen deras produkter eller får veta mera om dem. Vissa företag hamnar även marknadsföra sig mer än de andra för att få sina produkter sålda, somliga klarar sig utan egentlig marknadsföring då deras varor köps i varje fall. 


Uppgift 2.



                                                      -Axel