Thursday, January 29, 2015

LokalTapiola Uppdrag 29.1

LokalTapiola uppdraget går ut på att analysera marknadsföringen till studeranden med tyngd på deras kundbeteende.



 Under föreläsningen idag började vi fundera över kundprofiler som återfinns inom försäkringsbranschen. På basen av olika nöjdhetsgrader från mycket missnöjd till mycket nöjd.
Kundprofilerna vi utvecklade sträckte sig från studeranden till en medelålders marknadsföringschef.

Vi brainstormade under föreläsningen och funderade vad vi vet om försäkringsbolag och försäkringstjänster. Vi han smått spekulera kring hur försäkringsbolagens image bör vara. Som försäkringsbolag måste man vara personlig, det vill säga få kunden att känna som om de skulle vara den enda kunden, bry sig helt enkelt. Där ut över skapa en trygg känsla, det kan vara seriösa och jobbiga grejer med försäkringar och då måste man kunna lita på sitt bolag.

Vi listade också upp olika former av försäkringsbolag, för att komma igång med våra tankar och spekulationer. Vi tar dessa tankar med när vi fortsätter med projektet.

Wednesday, January 28, 2015

Workshop

På måndag träffades Team Know-How och brainstormade kring köpprocesser. Vi analyserade köpprocessen av en fryspizza och ritade ett diagram:


Sunday, January 25, 2015

Vår strategi

Vi i Team Know-How har valt att ha en relativt simpel men förhoppningsvis effektiv strategi. På grund av den korta tidsperioden vi kommer att jobba tillsammans sträcker sig vår strategi endast till slutet av marknadsföringskursen vi går, alltså några månader. 

Vi har valt att försöka uppnå följande mål vid kursens slut:

  • Alla har klarat av kursen med ett vitsord de är personligen nöjda med.
  • Vi har lyckats ha en bra stämning på möterna och effektiva möten.
  • Vi har visat åt resten av kursen att vår grupp är sakkunnig och har en god gruppanda.
För att uppnå målen kommer vi att vid varje möte ta några minuter och brainstorma och tänka hur vi kan uppnå våra mål just i den situationen.

Viktiga begrepp inom marknadsföring

1. Behov=
Behov är ett krav som man upplever när man känner sig behöva något man inte har. Detta kan vara antingen ett medvetet eller ett undermedvetet behov. Inom marknadsföringen använder man sig av olika reklamer till för att skapa nya behov åt människor för att konsumera mera, även produkter som de egentligen inte skulle behöva, förrän de har blivit övertalade om att de saknar denna produkt i deras liv. T.ex. Efter att ha sett en Cerafit-stekpanna på tv-shop, vill jag köpa en sån för att undanlätta matlagningen. 

2. Kundvärde=
Med kundvärde mäter man det nytta en kund får då han eller hon köper en vara eller tjänst. Man överväger den ekonomiska kostnaden av en vara/tjänst med "nyttan" man upplever få av den, med nytta kan anses t.ex. att köpet av en snöspade är värt det för att få snön bortskyfflad där hemma. Nyttan kan också vara mindre självklar, som t.ex. genom att köpa en viss märkes kläder eller bil visar du dig tillhöra till en grupp av människor som man relaterar till märket, "nytt an" är då mer en psykisk nytta än en fysisk nytta. Företag försöker marknadsföra sina varor så att kunderna skulle uppleva få den "maximala nyttan" emot sina pengar från varorna, och således skulle företagen kunna höja på priserna och göra ännu större vinst.

3. Feedback=
Feedback är mycket viktigt för företagen inom marknadsföringsaspekten. Företagen måste kunna ta emot både positiv och negativ feedback både från kunderna och sina egna anställda, för att kunna förbättra sina tjänster till det riktning kunderna önskar. Företagen har lättare att utveckla sin organisation mot den önskvärda riktningen då feedback tas emot och ändringar görs på basis av feedbacken. T.ex. Efter all det negativa feedback som kunderna gav företaget, ändrade företaget sin service till mer kundinriktad på basis av feedbacket. 

4. Budget=
Budget är viktigt att ha inom marknadsföring, så att det inte blir några oväntade kostnade r till företaget utan att en realistisk budget skapas och man agerar enligt dess ramar. Självklart blir det oftast oväntade kostnader inom allt man gör, men med en budget som planerats omsorgsfullt kan man oftast även reservera pengar för oväntade händelser. Som ett exempel: ett företag planerar ett års budget och försöker hålla sig inom den, utan att överskrida den. 

5. Statistik=
Statistik används främst inom marknadsföringen för att undersöka vilka köpvanor människor har, hur många kunder företaget har per månad samt dylikt. På basis av dessa statistik kan företaget planera bättre sina utvecklingsmöjligheter, förutspå effekter av framtida ändringar samt ge en viss förväntning till framtidens resultat. Oftast förväntar sig organisationer att deras vinst skulle växa stadigt i framtiden, och på basis av statistik som man samlat tidigare, kan man skapa en viss förväntad siffra som man tror sig nå. T.ex. Enligt statistiken är ca. 47% av företagets kunder kvinnor och resten män.


6. Reklam=
Reklam är ett massmedium som används av företag för att väcka intresse hos konsumenten för en produkt eller tjänst. Med reklam vill man alltså marknadsföra företags produkter eller tjänster för att öka försäljningen.
 

7. PR=
Public Relations. PR är ett verktyg som har till syfte att hantera en organisations relationer till omvärlden. Detta kan handla om att t.ex. vara aktiv i sociala medier eller nyhetsmedier för att få publicitet.

8. Massmedia=
Alla medel som för ut information till människor. T.ex. tidningar, radio, TV, internet osv. Massmedia är viktigt inom marknadsföring eftersom stora mängder människor ser samma reklam. T.ex. när Företag X sänder ut sin reklam i TV, eftersom många människor ser på TV och kommer därmed att se X’s reklam.

9. Målgrupp=
En viss grupp människor som reklam är riktad till. T.ex. idrottare är en målgrupp när springskor marknadsförs, och seglare är en målgrupp när segelbåtar marknadsförs.

10. Försäljning=
Att få till ett köp där konsumenten ger pengar i utbyte mot en vara eller tjänst. Ett exempel på detta är när jag går till Citymarket och handlar mjölk. Då sker en försäljning eftersom jag ger pengar för att få mjölk.

11. Produkt=
En produkt är något som kan erbjudas åt marknaden som marknaden behöver eller vill ha.

12. Kommunikation (inom business)=
Att dela information mellan personer för att få ekonomisk nytta.

13. Ledaskap=
Att fungera som ledare i en organisation, styra och övervaka verksamheten.

14. Slogan=
Ett motto. En fras som uttrycker mål eller karaktär i ett företag, person eller organisation.

15. Värdeskapning=
Att förbättra en produkts eller råvaras värde genom att förädla den eller genom ett brand.

16. Marknadsnärsynthet=
När man ger för mycket uppmärksamhet åt själva produkten och dess fördelar och/eller upplevelser som produkten har.

17. Word-of-mouth=
Att t.ex. personer informerar sina vänner om en produkt eller ett varumärke, "gratis reklam"

18. Marknadsföringens fyra P:n=
Pris, produkt, plats och påverkan.

19. B2C=
Relationen mellan företag och konsumenter brukar kallas Business to consumer, alltså företag till konsumenter.

20. Logo=
En symbol för företaget som gör att folk lätt skall känna igen företaget.

21. Nätverk=
Digital marknadsföring som förs över nätet spelar en allt större roll inom helheten marknadföring, beräknat är att en fjärdedel av all marknadsföring detta år (2015) kommer att spridas via nätet. Detta är därför ett bra medium, en bra kanal att sprida reklam. Kundgruppen man når är stor och kan lätt justeras englit behov.

22. Bränd=
Det kallas den helhet som används för att identifiera en produkt eller en tjänst. Ett Bränd innefattar ofta ett namn eller en logotyp, eller det sätt ett företag behandlar och betjänar sina kunder, företagsmoral.

23. Differentiering / Positionering=

Betyder att skilja sig på något sätt, bli unik, från företag med likadana eller liknande produkter för att åstadkomma en större konkurrensfördel. En mycket viktig del av dagens digitala samhälle där konkurrenterna inte endast hittas inom den egna staden eller det egna landets gränser, utan snarare hela världen. Kunderna har också ett allt större utbud av företag.

24. Kund=
Är den individen som marknadsföring har som syfte att lyckas sälja produkten till.

25. Emotioner=
Emotioner eller emotionell marknadsföring är att använda känslor som övertalningsmedel. Genom att fånga kundens intresse via emotioner kan man skapa ett starkt band till produkten och en ökad konsumptionsbenägenhet.

Brand

Beslutet att kalla vår grupp Team Know-How gjordes med många post-it lappar och en mindmap. Vi vill med namnet framföra att vi är kompetenta och har de krävda kunskaper för att nå resultat.

Vår logo, en glödlampa som täcker ett jordklot symboliserar att idéer och innovation är det som världen kräver för fortsatt existens och blomstrande. På logon finns även ett vindkraftverk som är ett prima exempel på just den ovannämnda innovationen.

Thursday, January 22, 2015

Vem är vi?

Vi är fem stycken ekonomistuderanden i Åbo Akademi, som för tillfället utför en kurs i marknadsföring. Och i vårt första projekt har vi skapat ett marknadsföringsteam, “Team Know-How”:

Emil Warras är föreningsaktiv i både Helsingfors och Åbo.


Wille Kreutzman är en aktiv ung man med intresse i teknologibranchen.


Axel Koukkula är från Tammerfors och har idrottsbakgrund.


Markus Laxell är en 21 åring från Kimitoön med intresse i IT.


Robin Käld är från Österbotten och är en ivrig ekonomistuderande.