Thursday, May 14, 2015

Komplettering workshop 16, Robin Käld

På workshopen gicks det igenom vad omvärlds- och trendanalyser är. Omvärldsanalys är när man analyserar verkligheten runt omkring företaget, alltså omvärlden. En omvärldsanalys försöker svara på frågorna "Vad händer?" och "Vad är det som påverkar företaget att nå sina mål?". Trendanalys i sin tur är när man försöker upptäcka mönster och trender i information man samlat, och på så sätt försöker man förutspå framtiden.

Vanliga modeller som används inom omvärldsanalys är SWOT-, PEST-. STEEP- eller PESTEL-modellen. SWOT-modellen analyserar företagets styrkor (Strength), svagheter (Weaknesses), möjligheter (Opportunities) och hot (Threats), medan PEST-modellen analyserar Politiska, Ekonomiska, Sociala och Teknologiska faktorer. STEEP är en utvecklad modell av PEST, där det andra E står för Environment (miljö). PESTEL är ytterligare en utveckling av dessa modeller där L står för Legal (juridiska faktorer).

Under workshopen skulle man även göra en omvärldsanalys för sitt uppdrag. Jag valde att göra en SWOT-analys för yle-uppdraget, var vi koncentrerat oss på apps om 5 år.

Strengths

  • Appar är väldigt populära just nu
  • Appmarknaden är stor
  • De flesta använder appar varje dag
Weaknesses
  • Webbsidor blir bättre och bättre, vilket kanske gör att appar inte behövs lika mycket
Opportunities
  • Appar kan bli ännu mera populära
  • Kan uppfinnas nya plattformer var man använder appar
Threats
  • Appar dör ut
  • Appar blir opopulära

Friday, May 8, 2015

Komplettering för workshop 16, 9.4.2015, Markus Laxell

Workshop 16 handlade om omvärlds- och trendanalyser, några exempel på olika analyser är PEST-analys, SWOT-analys och STEEP-analys.

Det finns då alltså inte enbart en enda analys man måste använda sig av utan det är ganska fritt och i vissa fall fungerar vissa analyser bättre än de andra, även om SWOT-analysen används ganska flitigt i överlag. STEEP-analysen är i stort sett samma sak som en PEST-analys med den skillnaden att här tar man även i beaktande miljön utöver politik, ekonomi, sociala faktorer och teknologi. Med SWOT-analysen får man en hyfsat bra överblick över vad det lönar sig att satsa på och vad man eventuellt bör förbättra för att få en bättre konkurrenskraft.

Jag har här valt att använda mig av en STEEP-analys över apps om 5 år eftersom detta var vårt uppdrag under projekt 4.

Sociala faktorer
- Människor älskar apps, speciellt populära bland unga
Teknologiska faktorer
- Tar bra nytta av ny teknologi, krävs inte så mycket (relativt lätt) för att tillverka en app
Ekologiska (Miljö) faktorer
- Digital vara, "väldigt miljövänlig"
Ekonomiska faktorer
- Stor bransch med ett brett urval av apps, en nackdel är att folk förväntar sig gratis apps och inte vill betala för dem
Politiska faktorer
- Väldigt få restriktioner, de är i allmänhet tillåtna överallt (med vissa undantag)